Business Continuity

راهکارهای تداوم کسب و کار 

امروزه   تداوم سرویسهای کسب و کار در سازمانهای بزرگ یکی از بزرگترین دغدغه های   مدیران و تصمیم گیران میباشد .در همین راستا مدلها و روشهای مختلفی به شرح   زیر به منظور پایداری سرویسهای انفورماتیکی ارایه میگردد :

ایجاد  سیستمهای خوشه ای (Clustering)،  دسترس پذیری سطح بالا و راهکارهای اجنتاب  از فاجعه با ایجاد سایتهای بحران  مفاهیم اصلی پیاده سازی چنین راهکارهایی  می باشند. بصورت کلی دسترس پذیری  سطح بالا بوسیله ایجاد منابع اشتراکی و  افزایش نود های هر منبع با عملکرد  مسنقل ولی هم سو و همگام با سایر منابع  مشابه میسر می گردد. این منابع ممکن  است بصورت همزمان فعال باشند که به  راهکارهای اینچنین، راهکارهای Active/Active (A/A)گفته  می شود و به  راهکارهایی که فقط یک منبع به عنوان نقطه اصلی تماس سرویس  ارایه می نماید و  به هنگام قطع منبع اصلی سایر منابع با توجه به مکانیزم  های از پیش تعیین  شده تداوم سرویس را تضمین می نمایند راهکارهای Active/Passive (A/P)گفته می  شود.

راهکار های A/P از پیچیدگی کمتری  برخوردار بوده اما برای سرویس هایی با درجه اهمیت کمتر  بکار گرفته می  شوند ، زیرا برای فعال سازی مجدد سرویس ممکن است زمان بیشتری  صرف گردد. در  مقابل راهکارهای A/A بصورت خودکار عمل می نمایند و این خودکار سازی  پیچیدگی مراحل پیاده سازی و اجرای راهکارهای A/A را افزایش خواهد داد.

با   توجه به توضیحات ارائه شده و به منظور اشنایی بیشتر با نمونه های اجرائی   این نوع فناوری توسط شرکتهای سازنده مختلف، نمونه هایی از این راهکارها به   شرح زیر ،در این مستند ارائه شده است: 

 

راهکار FT ، HA شرکت VMware: این راهکار به منظور پایداری ماشینهای مجازی در مواقعی قطعی سرور فیزیکی در یک کلاستر استفاده می شود. 

سایت  بحران از جمله راهکارهای مناسب و مطمئن ولی پیچیده است. یکی از قدرتمند  ترین ابزارهای ایجاد سایت بحران، VMware SRM می باشد که ابزاری جهت ایجاد  سایت بحران حتی در فواصل دور از سایت اصلی می باشد.

 HP  serviceGuard: راهکار دیگری که در این زمینه پیشنهاد می گردد استفاده از  سرویس-گارد HP میباشد. راهکار های یاد شده به عنوان قطعی کل سیستم  راهکارهای درست و  منطقی می باشند اما راهکار جامع دیگری که از قطعی سرویس  در محیط های متنوع  خصوصا لینوکس جلوگیری می نماید استفاده از سرویس-گارد  می باشد.

راهکارهای  مبتنی بر اراکل :  اراکل راهکار های قدرتمندی برای دسترس پذیری و اجتناب از  فاجعه جهت پایگاه  داده خود ارایه نموده است که این راهکارها عبارتند از:

 Real  Application Clustering RAC : راهکاری بسیار قدرتمند برای نسخه Enterprise  اراکل می باشد. این راهکار بوسیله بسیاری از مشتریان اراکل پیاده سازی شده   و راهکاری جامع ، ساده و قابل ارایه در سیستم های ابری می باشد.

Extended  Distance Oracle RAC : همانطور که از نام این کلاستر پیداست نود های  کلاستر در فاصله کوتاه از یکدیگر قرار ندارند و این مدل کلاستر ممکن است  شامل Campus, Metro, Geo, Stretched Cluster  باشد. بر خلاف RAC که برای  دسترسی و مقیاس پذیری درون شبکه ای ارایه شده است، Extended RAC برای فواصل  دورتر طراحی شده است.

 

  • DataGuard  : راهکار  دیگری برای اجتناب از فاجعه می باشد که به هنگام اختلال در  دیتابیس ، نود  ها و یا خرابی خطوط به سرعت و بصورت خودکار بازیابی و  انتقال سرویس را  برروی سایت دوم انجام می دهد. این راهکار بهینه ترین سطح  HA و دسترس پذیری را برای دیتابیس های اراکل ارایه می نماید.

 

دیگر   راهکارهای ایجاد دیتا سنترهای همگن و هم راستا انتقال دیتا با استفاده از   تجهیزات سخت افزاری می باشد. تفاوت انتقال این سیستم ها انتقال همه  اطلاعات  موجود روی تجهیزات می باشد که وابسته به سیستم عامل و یا برنامه  خاص نیست.  از این رو انتقال و یکپارچه سازی اطلاعات خصوصا روی بستر شبکه  ذخیره سازی  در ایجاد مراکز داده همگام می باشد.  بدین منظور به چند راهکار  اشاره می  گردد:

راهکارهای تجهیزات 3PAR

امکان  یکپارچگی اطلاعات در سطح کلان : در 3PAR ، امکان افزونگی اطلاعات و مقابله  با بلایای طبیعی را فراهم می نماید. ذخیره ساز 3PAR بصورت لحظه ای اطلاعات  را در سایتهای دیگر بروز می نماید تا اطلاعات حیاتی  سازمان در نقاط  متعدد، ایمن و در حالت افزونه قرار گیرند. ویژگی متمایز  دیگر این ذخیره  ساز پیاده سازی همگام سازی ( یکپارچگی) بصورت کامل بیش از 2  سایت و از  طریق ارتباطات مش می باشد. کپی از راه دور 3PAR امکان انتقال و بازیابی  سریع اطلاعات را از طریق سایت های پشتیبان متعدد،  اهداف زمانی بازیابی و  اهداف نقطه ای بازیابی فراهم می نماید. این ویژگی  تمام خاصیت های همگام  سازی سنکرون و آسنکرون را فراهم می سازد.


 

Peer  Persistence : توسط Peer persistence یک ساختار زوج ذخیره ساز فراهم می  گردد. با ارتباط سیستم عامل ذخیره ساز  به همراه این راهکار حتی در فواصل  دور به گونه ای است که هر ذخیره ساز برای  سرور در ارتباط با ذخیره ساز  دیگر تقریبا بصورت مداوم در دسترس است. در  نتیجه اطلاعات سرورها به سهولت  روی ذخیره ساز ها منتقل و از طریق ارتباط  ذخیره ساز ها با یکدیگر همگام می  گردند.

VPLEX  : با استفاده از تجهیز و  این فناوری کمپانی EMC، سیستمهای ذخیره سازی در  مراکز داده ، در داخل یک سایت و یا بین سایتها با یکدیگر ، تجمیع میشوند و  حاصل این تجمیع بصورت LUN های مجازی برای استفاده در سرورها و سرویسهای  مختلف مورد استفاده قرار  میگیرند . بعبارت دیگر تعدادی از سیستمهای ذخیره  سازی با مدلها و برندهای  متفاوت ( که همگی در یک سایت و یا در سایتهای  مختلف با لینک ارتباطی مورد  نیاز ) بصورت یک مجموعه قرار می گیرند بر حسب  طراحی و پیکربندیهای مورد  نیاز بوسیله VPLEX مدیریت و به سرورها ارایه  میشوند .

بوسیله VPLEX میتوان از ویژگی های زیر استفاده نمود:

 

امکان جابجایی و انتقال سرویسها

امکان پیکربندی افزونگی (HA )

استفاده از طلاعات مشترک بصورت توزیع شده

راه حل VPLEX بصورت سه نوع محصول VPLEX Local ، VPLEX Metro و VPLEX Geo قابل ارایه میباشد .

VPLEX  Local: امکان مدیریت و جابجایی اطلاعات بین چندین سیستم ذخیره سازی متفاوت  را از طریق یک اینترفیس واحد در یک سایت ارایه می نماید.

VPLEX Metro:  بدین وسیله امکان دسترسی بلاک ، به سیستمهای ذخیره سازی توزیع شده در دو سایت مختلف که در فاصله ای شهری مستقر هستند.

VPLEX Geo: امکان دسترسی بلاک سیستمهای ذخیره سازی توزیع شده در دو سایت با فاصله طولانی (بصورت غیرهمگام) را فراهم میسازد.

Hitachi  TrueCopy(TC) , Universal Replicator(UR) : شرکت هیتاچی نیز اطلاعات  تجهیزات ذخیره سازی را فواصل 300 کیلومتری همگام می نماید. TC ابزار انتقال  و همگام سازی سنکرون و UR ابزار انتقال اطلاعات بصورت آسنکرون می باشد  ترکیب این دو راهکار امکان  انتقال و ایجاد 3 سایت همگام با فواصل مختلف را  معین می نماید.